CIKK
2011-06-15
Trendguide

Sportautó és BBQ Porsche-módra

A Porsche mérnökei nem titkolhatják el valós gyökereiket.

Az új X-Series kültéri konyha
A Porsche Engineering mérnökei nem titkolhatják el valós gyökereiket, bármilyen ipari fejlesztésről
legyen is szó – beleértve természetesen a sebességmérőt is. Termékfejlesztési munkájuk mindig
párhuzamban áll egy különleges jármű kialakításával. A „grill kocsi” tervezésére izgalmas kihívásként
tekintett a Porsche csapata. Ennek eredményeképp a végeredmény is igazi különlegesség lett:
az X-SERIES grillsütő kevés dologban egyezik meg a kereskedelemben kapható többi grillező
berendezéssel, sokkal inkább passzol egy Porsche gépjárműhöz, hiszen mindketten a Porsche
Design gyermekei. És mi a helyzet magával a szerkezettel? „Azt a Porsche Engineering készítette, és
amikor elkészültünk, egy kicsit magunk is megilletődtünk. Az új, kültéri konyha nemcsak szépséget,
stílust és kiváló funkcionalitást kínál, amit a Porsche Design Stúdiótól mindannyian elvárunk, hanem a
Grand Hall által kifejlesztett és szabadalmaztatott Crossray égéstechnológiával is fel van szerelve. A
végeredmény egy valódi Porsche remekmű – egy kiválóan működő, nagyszerű stílusú BBQ.”

Kép©TectonaGrandis

Párhuzamok a sportautókkal
Mivel ez mégiscsak a Porsche tervezőiroda, fejlesztési projektünkben kifejezetten kerestük a
sportkocsikkal való párhuzamot. És természetesen meg is találtuk. Már a Porsche Design első
vázlatai új kapukat nyitottak a Grand Hall kültéri konyhák számára. Amikor BBQ tervezése zajlik akkor
is szükség van a sportkocsi-készítő mesterekre. A Porsche mérnökei az X-Series-hez is vékony,
rozsdamentes acéltestet készítettek. A moduláris tervezésű rendszer eredményeként a BBQ-kocsi
mind mobil sütőeszközként, mind valódi mini-konyhaként használható.

Kép©TectonaGrandis
Új vázszerkezet a jobb úttartásért
Az új, belső vázszerkezettel garantált a stabil úttartás. A fogantyúval közvetlenül lehúzható kupolás
fémlemez nyitott felsőrész érzését kelti bennünk. Végül is nyár van. A kerti étkezések szezonja.
A „cabrio fedél” nyitása mintha emlékeztetne valamire….. Simán, könnyedén, csaknem zajtalanul
siklik. Engedtessék meg egy rövid kis lecke a fizika alapjaiból! A rugóerők és utak precíz kiszámítása,
valamint a súrlódás- és anyagszámítások kombinációja tökéletes erő-optimalizált rendszert garantál a
tető nyitásához. A fedél alatt feltárul az izzó grillrács, és rögtön felmerül a legfontosabb kérdés: vajon
meddig hagyjuk még itt piknikezni a steakünket mielőtt kivesszük, hisz láthatóan remekül érzi magát.
Ehhez hőmérsékletre van szükség, és a mérnökök újra és újra végletekig tuningolták a kis mobil
konyha teljesítményét. Elégedettségünkben bólintottunk: elkészült a jó munka!

Kép©TectonaGrandis

Sebességmérő – beépített kijelzővel
Miközben játszadozunk a központi konzollal lenyűgöznek az egyszerű, elegáns gombok. A kapcsoló
panel mutatja az éppen aktuális sebességet – vagyis azt, hogy az égők milyen teljesítménnyel
dolgoznak. Még beépített időmérő is van rajta... Ideje kitekintenünk oldalirányokba: hoppá,
Grand Hall grillkocsink mindkét oldalon „vonóhoroggal” rendelkezik. Hasonlóan az exkluzív T-grill
berendezésekhez, ide is a kiegészítők széles választéka csatlakoztatható. Az összes alkatrész
ezüstösen csillogó rozsdamentes acélból készült, legyen szó akár a sütőmodulokról, akár a többi
kiegészítőről. A finom, fekete kőmotívumok további ragyogással keltik életre a Porsche stílust.
A kő, mely azonnal a frissen aszfaltozott versenypályára emlékeztet bennünket. Nem lennénk
Porsche-tervezők, ha nem találtunk volna itt is valamiféle lehetőséget a „gyorsulásra”. Figyeljenek
csak, ott a grillfelület alatt, a csúszó ajtó mögött találjuk azt a motort, ami az új bajnok szíve. Minden
eddiginél gyorsabb és forróbb, és legnagyobb csodálkozásunkra ezeknek az égőknek még sincs
szükségük hűtőrácsra. A felcsapó lángok és a fojtogató füst ma már a múlté. Az X-Series napjaink
legkorszerűbb kültéri konyhatechnológiájával büszkélkedhet, a Grand Hall által szabadalmaztatott
Crossray infravörös égéstechnológiával! A hagyományos égőkkel szemben, melyek közvetlenül
a sütőrács alatt találhatók, itt az elől-hátul elhelyezett infravörös égők a grillzóna teljes területét
egyenletesen melegítik fel. A szabadtéri sütés ma már mindenki számára gyerekjáték!

Kép©TectonaGrandis

Hatékony folyamatok, nagyobb érték
Vessünk csak egy pillantást Grand Hall grillünk futóművére! Kisméretű, finom fékekkel felszerelt
kerekeket találunk. A Porsche fejlesztői itt is megcsillantották a legfőbb vezérelvet: „Szabad
mozgást!” …még a konyhában is. Mivel ez egy kompakt konyha, emiatt nagyon fontosak az apró
részletek is, például az, hogy a kerekek tökéletesen törés- és időjárásállók. Még sorolhatnánk, de
fejezzük most be összehasonlításunkat a Porsche fejlesztéssel, ahol is a mérnökök nap, mint nap
szenvedélyesen dolgoztak azért, hogy valami újat fejlesszenek ki Önöknek. Gyerünk csak tovább!
Még egy fontos tény van itt: akárcsak egy Porsche, az X-Series BBQ is optimalizált teljesítménnyel működik, és ennek elsősorban a Grand Hall szerelői örülnek, hiszen még kevesebb dolguk van
amiatt, hogy a műveletek még egyszerűbbek és hatékonyabbak. Wilbert Krose, a Grand Hall Europe
vezérigazgatója: „Igen lelkesítő tapasztalat volt számunkra a Porsche Design Stúdió és a Porsche
Engineering munkatársaival együtt dolgozni. Izgalmas volt látni, hogyan ötvöződik a tökéletes terv
és a mérnöki tapasztalat egy általunk jól ismert termékben.” „Finoman fényezett gránit felületeivel
és élvonalbeli technikai megoldásaival az új X-SERIES kültéri konyha határozottan elegáns és
funkcionális fejlesztésű remekmű, mely éppoly kiválóan helytáll majd a világ legszebb kertjeiben,
mint egy kisebb, városi tetőteraszon rendezett grillparty alkalmával. A Porsche Engineering fejlesztői
nagyon boldogok, hogy ehhez hozzájárulhattak.”

Kép©TectonaGrandis

Crossray infravörös égők – új égőtechnológia
A Grand Hall által újonnan szabadalmaztatott Crossray rendszer a váz első és hátsó részére szerelt,
a sütőfelületre meghatározott szögben beállított infravörös égőket alkalmaz, melyek sokkal jobb
teljesítményt nyújtanak, mint a hagyományos nyílt lángos égősorok. Az infravörös hő ténylegesen
átjárja az élelmiszert, bent tartja a nedvességet és kiemeli az ízeket, míg a nyílt láng csak a körülötte
lévő levegőt forrósítja fel, és végül kiszárítja az ételt. Az infravörös technológia további előnye, hogy
sokkal hatékonyabban és gyorsabban süt, mint a hagyományos égők. Így az étel hamarabb elkészül
és kevesebb gáz kerül felhasználásra. Fontos ismérv, hogy az égők nem közvetlenül a sütőfelület
alatt helyezkednek el, így a zsírok és a levek akadálytalanul elfolyhatnak, anélkül hogy lángra
lobbannának. Mivel nincs fellobbanás kevesebb a füst, nem szenesedik el a grillezett hús (miközben a
belseje majdnem mindig nyers marad) és nem utolsósorban kiküszöböltek mindenféle balesetveszélyt.

Kép©TectonaGrandis

„…Szépség, stílus és kiváló funkcionalitás. Ez az, amit a Porsche Design Stúdiótól elvárhatunk…”

(X)

Kommenteléshez be kell lépni.         Regisztráció


 

Grill, Porsche design módra.

 

NKA