HAZAK
2014-03-06
Trend Guide

6. Budapesti Építészeti Filmnapok + Toldi KICKS

2014. március 6 – 9. / Toldi mozi.

A KÉK (Kortárs Építészeti Központ) idén márciusban hatodik alkalommal rendezi meg a Budapesti Építészeti Filmnapokat. Az idei kiadással új fejezet kezdődik a fesztivál életében: a korábbinál jóval több szakmai támogatással és növekvő nemzetközi figyelem közepette vágunk neki a négynapos eseménynek. Miután az elmúlt években jelen voltunk a legfontosabb nemzetközi építészeti filmfesztiválokon, illetve vetítéseket szerveztünk Párizstól Bécsen, Brnón, Varsón és Krakkón át egészen Kijevig, munkánk gyümölcse idén kezd beérni: felhívásunkra több mint száz film érkezett, a világ minden tájáról. Ezek legjobbjait mutatjuk be a Toldi moziban március 6-9. között. Épületben laksz? Szereted a mozit? Akkor március első hétvégéjén várunk szeretettel a Toldi moziban!

kép © KÉK

A Filmnapok március 6-án a 16 holdnyi föld című filmmel nyit, amely a New York-i Ground Zero újjáépítésének fordulatait mutatja be, a film utáni fogadáson pedig Budapest főépítésze áll majd a dj-pult mögött. A következő napokban számos olyan film lesz látható, amelyek az építészet, a design és az urbanisztika különböző területeit hozzák közelebb, elemzik, mutatják be szokatlan, újszerű nézőpontokból az épített környezet alakulása iránt érdeklődő nézők számára. Az építészeti- és várostervezés dilemmái mellett szó lesz majd az építészet régi és új médiumairól, építészeti fotográfiáról és 3D nyomtatásról, a 21. század egyenlőtlen városfejlődéséről, fenntarthatatlan fejlesztésekről és turizmusról, különleges városi közösségekről, valamint a modern építészet emlékezetéről, az avantgárd épületek sorsáról, illetve a jövőbe vetett tervezői hit átalakulásáról is. Ahogy már a korábbi években megszokhattuk, mindezt átszövik azok a mély és izgalmas, sokszor tragikus, vagy éppen felemelő emberi történetek, amiért önmagában is megéri a fesztiválra látogatni. A személyes nézőpontot erősíti az is, hogy a filmek többségét a rendezők jelenlétében vetítjük, ami a filmek után mélyebb beszélgetésre, megismerésre is lehetőséget ad a nézőkkel közösen.

A Filmnapok programjai idén sem korlátozódnak a Toldi mozitermeire: az előtérben Építés alatt címmel három épületfotós, Batár Zsolt, Bujnovszky Tamás és Sarkantyú Illés képeiből nyílik kiállítás. A tavalyi sikerek után idén a város több pontján is külső fesztiválhelyszínekkel jelentkezünk: a film és a város összekapcsolódását hozza testközelbe a belvárosi moziséta, a Kossuth Lajos utcai Rögtön Jövök! Projekt Galériában pedig két napon át rövidfilmválogatások lesznek láthatók.

Toldi KICKS

2014.03.08.szombat, Toldi Klub

kép © KÉK

A 6. Budapesti Építészeti Filmnapokat megkoronázván egy Toldi KICKS-szel kedveskedünk nektek, ahol ezúttal kedvenc építészeink csapnak össze a lemezjátszók mögött! A jeles eseményen kizárólag olyan fellépőkkel találkozhattok majd, akik a saját szakmájukon belül kimagasló sikereket értek el, viszont még életükben nem dj-ztek.

Varga Noémi (Numbernow)
Bajor Ádám (81font)
Pozsár Péter és Ráday Dávid (Hellowood)
Polyák Levente (KÉK)
Szemerey Samu (KÉK)
Szendrő Peti (81font)
Vido Nóri (vidonori)


A belépés ingyenes!

szöveg:közlemény

Kommenteléshez be kell lépni.         Regisztráció


 

Grill, Porsche design módra.

 

NKA